Profiel van de hogeschool (2024)

Profiel van de hogeschool (1)

1.2 Onze missie

We zien het als onze opdracht om door middel van inclusief, kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek een bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten én aan de maatschappelijke vooruitgang van de regio’s waarin wij actief zijn. We zijn een toegankelijke hogeschool en staan bekend als een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen. We hebben impact in onze omgeving. We leveren een wezenlijke bijdrage aan de kennisontwikkeling en circulatie in elke regio waar we gevestigd zijn. Met onze internationale partnerlocatieskijken we over grenzen heenen staan open voor andere perspectieven. We werken aan wereldwijze innovatie.

1.3 Onze visie

Onze visie is: 'Onderwijs en onderzoek zijn de dragers van persoonlijke ontwikkeling én maatschappelijke vooruitgang'. We zijn een geïnternationaliseerde hogeschool die studenten opleidt tot ondernemende en vindingrijke professionals. Professionals die zelfbewust zijn en hebben geleerd om over de grenzen van hun vakgebied en over landsgrenzen heen te kijken. Bij ons worden studenten en medewerkers uitgedaagd om (hun) mogelijkheden te ontdekken, te ontwikkelen en hierin zelf de leiding te nemen. We doen dat vanuit de overtuiging dat het leven interessant wordt door grenzen te verleggen; ten behoeve van je persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vooruitgang. Onze unieke hogeschool maakt dit bij uitstek mogelijk.

1.4 Onze kernwaarden

Verbindend

We zijn een toegankelijke hogeschool met een breed aanbod. Door te werken in communities zorgen we voor de gewenste kleinschaligheid. We bieden onderwijs dat uitdaagt, zonder dat een student daarin de weg kwijtraakt. We kennen onze studenten, stimuleren en versterken hen. Bouwend op en in verbinding met elkaar.

Ondernemend

We werken vanuit een duidelijke focus op wat de praktijk van ons vraagt en zijn daarin proactief. We stimuleren onze studenten ook tot het hebben van een ondernemende houding. We motiveren onze studenten om hun eigen talenten te ontdekken en te ontplooien, en hierin zelf de regie te nemen. Hierdoor zijn ze in staat vanuit een krachtige, eigen positie grenzen te verleggen.

Vindingrijk

We werken vanuit praktijkgericht onderzoek en onderwijs met de nieuwste methoden en technieken aan inventieve oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk en leiden onze studenten zo op tot vindingrijke professionals. Professionals die leiderschap tonen, nieuwsgierig en onderzoekend zijn.

1.5 Ons hoofddoel

Het uiteindelijke doel van al onze inspanningen is de hoogst mogelijke kwaliteit in ons onderwijs, onderzoek en onze voorzieningen te bieden voor onze studenten, voor de beroepspraktijk en de maatschappelijke omgeving. Op basis van urgente maatschappelijke vraagstukken sluiten we direct en structureel aan bij de vraag naar onderwijs en onderzoek uit de regio’s van onze vestigingen. We stellen ons tot doel om met ons onderwijs en onderzoek niet alleen in te spelen op die vraag, maar ook waar mogelijk de trend te zetten voor en in elk geval een directe impact te hebben op de ontwikkeling van de regio’s waarin we actief zijn. Kwaliteit is daarbij een door intrinsieke motivatie gedreven wens en een opdracht aan onszelf.

Bij het bereiken van onze hoofddoelstelling werken we vanuit een sterke kwaliteitscultuur. We doen wat we beloven, steeds net een beetje meer dan voldoen aan de verwachtingen van onze stakeholders. We voeren daartoe continu de dialoog met elkaar, met onze studenten en onze maatschappelijke omgeving over de kwaliteit en hoe we elkaar kunnen stimuleren om bij te dragen aan kwaliteitsverbetering. In een sfeer van vertrouwen en een omgeving waar feedback en feedforward gestimuleerd worden, behoren verantwoording afleggen en een aanspreekcultuur eveneens tot de normale gang van zaken. Niet gericht op afrekenen, maar op continu groeien, leren en verbeteren.

1.6 Een uniek profiel

Kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek en hoogwaardige voorzieningen realiseren we door middel van:

  • het onderwijsconcept Design Based Education (DBE).
  • een stevig inhoudelijk profiel rond drie maatschappelijke vraagstukken (zwaartepunten): de leefbaarheid en toekomst van regio’s vanuit economisch, sociaal en educatief perspectief (Vital Regions), de ontwikkeling van slimme en duurzame technologieën, materialen en productie (Smart Sustainable Industries) en de snelle ontwikkelingen en daarmee gepaard gaande maatschappelijke vraagstukken in het domein van vrijetijdsbesteding, toerisme en gastvrijheid (Service Economy).
  • een geïnternationaliseerde hogeschool, waarin de breedte van onze hogeschool en de Grand Tour bijdraagt aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en een aanstekelijke uitnodiging is om wereldwijs te worden.

Deze profielkenmerken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar structureel en direct. De combinatie van deze kenmerken vormt onze kracht en maakt ons profiel uniek en relevant voor onze stakeholders:onze studenten, medewerkers, deberoepspraktijk en de maatschappelijke omgeving.

1.7 Reflectie CvB op onze zwaartepunten (interview)

‘Als je onder de motorkap van onze hogeschool duikt, zie je prachtige initiatieven ontstaan’

Iedere dag werken onze studenten, docenten en onderzoekers samen met partners uit het werkveld aan actuele maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we op het gebied van drie zwaartepunten: Vital Regions, Smart Sustainable Industries en Service Economy. CvB-leden Erica Schaper, Marc Otto en Oscar Couwenberg vertellen openhartig over het belang van deze speerpunten. “We hebben zwaartepunten nodig om hoogwaardige kennis te kunnen ontwikkelen. Met deze kennis kunnen we ons onderwijs verrijken.”

Van Hotel Management tot Maritieme Techniek en van Zorg tot Creative Business. NHL Stenden Hogeschool heeft een zeer gevarieerd palet aan kennis in huis. “De drie zwaartepunten zorgen ervoor dat we deze kennis profileren richting de buitenwereld”, vertelt CvB-voorzitter Erica Schaper. “Deze profilering hebben we nodig om samen met praktijkpartners uit onze regio Noord-Nederland te werken aan actuele vraagstukken uit de praktijk. Daarnaast zijn de zwaartepunten van belang voor de afstemming met de andere kennisinstellingen om zo aantrekkelijk te zijn voor bedrijven én voor talentvolle nationale en internationale studenten. Het gezamenlijke doel is van toegevoegde waarde te zijn voor onze regio.”

"Naast regionale partners zien we ook dat deze positionering internationaal aanslaat", vult CvB-lid Oscar Couwenberg aan. "We ontwikkelen ons steeds breder, wat je onder andere terugziet in het RUN-EU netwerk. In dit netwerk worden zeven Europese universiteiten en hogescholen met elkaar verbonden om gezamenlijk ervaringen uit te wisselen en ecosystemen met elkaar te verbinden.Van het klimaatprobleem tot aan het tegengaan van voedselverspilling: we zien dat er heel duidelijke relaties bestaan tussen de onderlinge thema’s, waarin - door middel van dit netwerk - verrijking van onderwijs en onderzoek kan plaatsvinden.”

Die afwisseling tussen regionaal, nationaal en internationaal is de kracht van de zwaartepunten binnen NHL Stenden, beaamt ook CvB-lid Marc Otto. "We zien internationaal maar ook dicht bij huis prachtige initiatieven ontstaan. Initiatieven waarbij bijzondere crossovers plaatsvinden tussen lectoraten, opleidingen en academies. In coronatijd hebben studenten van diverse opleidingen projecten opgezet voor mensen in de eigen regio. Van het versturen van valentijnskaarten tot het koken voor senioren die vereenzaamden. Dit zijn concrete voorbeelden van hoe we samen met onze studenten de sociale cohesie versterken."

Profiel van de hogeschool (10)

Ook CvB-voorzitter Erica Schaper zag in 2021 bijzondere initiatieven ontkiemen. "Studenten van allerlei opleidingen hebben in het afgelopen jaar ieder op hun eigen manier de GGD ondersteund. Daar ben ik enorm trots op. De integraliteit tussen de opleidingen, lectoraten en academies is van groot belang. We zien in de praktijk dat ons onderwijsconcept Design Based Education kan helpen om de diverse thema's bij elkaar te brengen. Als hogeschool willen we impact hebben op onze regio en ver daar buiten."

Een missie waar Marc Otto en Oscar Couwenberg zich volledig bij aansluiten. "Als je onder de motorkap van onze hogeschool duikt, zie je prachtige initiatieven ontstaanbinnen lectoraten, onderzoeksgroepen en academies. Stuk voor stuk bewijzen dat we als hogeschool met onze studenten bijdragen aan belangrijke transities in de wereld om ons heen. Dichtbij en ver weg. Onze zwaartepunten zijn hierin de verbindende factor, die zorgen dat we samen het verschil maken. Daar doen we het voor!"

1.8 Kerngegevens

De hogeschool heeft bij haar lange termijn ambities tien prestatie-indicatoren (KPI’s) geformuleerd, waarop het bestuur stuurt. Hieronder zijn deze samen met een korte toelichting terug te vinden.

Profiel van de hogeschool (11)

Na een zich steeds positief ontwikkelende instroom en een meer dan exponentiële groei in het studiejaar 2020, liet het studiejaar 2021 een terugval zien. In de loop van 2021 is een groot aantal activiteiten uitgevoerd om het tij te keren.

Profiel van de hogeschool (12)

De continue groei in het aantal internationale studenten werd gestopt door de coronacrisis. De ontwikkeling van een nieuw Engelstalig portfolio moet mede zorgen voor een herstel van de instroom.

Profiel van de hogeschool (13)

Het percentage studenten dat zich na het eerste jaar van inschrijving niet opnieuw inschrijft neemt al een aantal jaren af. Vwo’ers en internationale studenten vallen minder uit dan de grotere groep met een havo- of mbo-vooropleiding.

Profiel van de hogeschool (14)

Het percentage studenten dat afstudeert binnen de nominale studieduur plus één jaar vertoont nog steeds een stijgende lijn in de richting van de doelstelling (60% hogeschool breed)

Profiel van de hogeschool (15)

In de berekening van het rendement worden alle studenten meegenomen die zich voor de opleiding hebben ingeschreven. Door de vermindering van de uitval in het eerste jaar zal het nominale studierendement zich in positieve zin ontwikkelen.

Profiel van de hogeschool (16)

Het hoge financiële resultaat in het jaar 2021 is vooral te verklaren door de toekenning uit de NPO-middelen. De begroting 2022 sluit op een positief resultaat van € 3,2 miljoen.

Profiel van de hogeschool (17)

Uit de NSE van 2021 bleek dat onze studenten positief waren over hun docenten in de rol van inhoudsdeskundige maar ook als coach. Verbeterpunten zijn er op het gebied van toetsing en beoordeling en informatievoorziening vanuit de opleiding. Door deze onderdelen te versterken, zal de algehele tevredenheid over de opleiding verder verbeteren.

Profiel van de hogeschool (18)

Door een afnemende instroom en de inspanning om meer studenten binnen de nominale studieduur af te laten studeren, is de verwachting dat het percentage bekostigde studenten op het huidige niveau blijft.

Profiel van de hogeschool (19)

Het verzuim is hoger dan het landelijk gemiddelde in de onderwijssector. We doen onderzoek naar de oorzaken. Voor 2022 is een aantal acties uitgezet om de stijgende lijn om te buigen naar een dalende lijn.

Cijfers uit 2017 zijn nog afkomstig van de fusiescholen NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool en zijn hier achterwege gelaten.

Profiel van de hogeschool (20)

De flexibele schil nam in 2021 toe door de extra werving van docenten. In 2022 zal het percentage medewerkers met een tijdelijk contract afnemen.

Cijfers uit 2017 zijn nog afkomstig van de fusiescholen NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool en zijn hier achterwege gelaten.

1.9 Vooruitblik

We kijken ernaar uit om in 2022 verder te bouwen aan onze hogeschool. Een hogeschool waar baanbrekende onderzoeken worden uitgevoerd en waar ons unieke onderwijsconcept Design Based Education (DBE) centraal staat bij iedere opleiding. We hopen ons internationale netwerk uit te breiden en tegelijkertijd onze relaties in de drie noordelijke provincies te versterken. Daarnaast willen we vanzelfsprekend de tevredenheid van onze studenten en medewerkers nog verder vergroten.

Hoe gaan we dit doen en waar gaan we ons concreet op richten? Aan de hand van onderstaande 5 punten blikken we vooruit op 2022.

1. Baanbrekend onderzoek
In 2022 staat het participeren in, initiëren en leiden van grote onderzoeksprogramma’s centraal. Hierbij zijn onze drie zwaartepunten (Vital Regions, Smart Sustainable Industries en Service Economy) leidend. Om dit onderzoek te realiseren, trekken we op met regionale en internationale samenwerkingspartners. Zo streven we ernaar om binnen ons RUN-EU netwerk regionale ecosystemen meer met elkaar te verbinden. Door de uitbreiding van gezamenlijk onderzoek willen we participatie in interregionale en Europese programma’s realiseren.

Ook onze lectoren hebben in het nieuwe jaar een blijvende impact op onze omgeving met hun onderzoek in samenwerking met regionale partners. Onze verbinding met de regio en het werkveld groeit. Een voorbeeld hiervan is de opening van een mooi atelier van de Thorbecke Academie in Assen. Daarnaast wordt de campus in Emmen steeds verder vormgegeven.

2. Design Based Education binnen elke opleiding
De afgelopen jaren heeft ons unieke onderwijssysteem DBE steeds meer vorm gekregen. Het doel is om dit jaar binnen alle opleidingen DBE te implementeren. Daarnaast willen we meer ateliers oprichten die opleidingsoverstijgend zijn, want wij geloven dat studenten en docenten met verschillende (studie)achtergronden elkaar versterken. Een mooi recent voorbeeld hiervan is het Inclusive Community Lab, waar studenten en docenten van acht verschillende mbo- en hbo-opleidingen samen met ervaringsdeskundigen en mensen uit het werkveld werken aan creatieve oplossingen voor het armoedeprobleem.

3. Uitbreiding van ons internationaal netwerk
Internationalisering is één van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van NHL Stenden. We zien de behoefte van studenten om op Grand Tour te gaan naar één van onze partnerlocaties groeien. Om onze belofte aan studenten om buiten onze landsgrenzen te kunnen studeren waar te maken, is het nodig om extra Grand Tour locaties te openen. Daarom zijn we de mogelijkheden voor twee nieuwe locaties aan het onderzoeken: één op Aruba en één binnen Europa. Mooie toevoegingen aan ons portfolio waarmee wij ons verder hopen te onderscheiden.

4. Versterken van de relaties in de drie noordelijke provincies
Als hogeschool vinden wij het belangrijk om ons meer te verbinden aan de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe). In 2022 willen we de positie van de recent geopende ateliers en campuss*n (Thorbecke Academie in Assen, SPOT in Groningen en IT campus in Hoogeveen) daarom verder versterken.

5. Nog grotere tevredenheid van onze studenten en medewerkers
Met de extra middelen die we verkregen hebben vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) hebben we 248 nieuwe docenten kunnen aannemen. Nu de inwerkperiode erop zit, kunnen we hier in 2022 de verdere vruchten van plukken. Zowel studenten als docenten profiteren hiervan: studenten doordat er extra tijd voor persoonlijke begeleiding voor hen beschikbaar is en docenten doordat zij het werk met meer collega's kunnen opvangen.

Volgend hoofdstuk:2Student en studie

Profiel van de hogeschool (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5763

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.